«Безбар’єрність: цифрова доступність»

Онлайн-вебінар

16 квітня 2024 року завідувачка сектора «Інтернет-центр» ЖОУНБ ім. О. Ольжича Юлія Ковальчук провела онлайн-вебінар за темою «Безбар’єрність: цифрова доступність» для бібліотечних працівників Житомирської ТГ в рамках проведення заходів щодо реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

Цифрова безбар’єрність в бібліотеці означає створення та підтримку доступних, інклюзивних цифрових ресурсів та послуг для всіх користувачів, незалежно від їхніх можливостей, вмінь та потреб.

Під час вебінару з учасниками обговорили, чому цифрова доступність важлива саме для бібліотек. Як зробити цифровий контент доступним для всіх.

Учасники отримали конкретні інструменти та ресурси, які можна використовувати для забезпечення цифрової доступності:

  • мобільний додаток та сайт під назвою Digital Inclusion;
  • налаштування спеціальних можливостей в комп’ютері (екранна лупа, клавіатура, диктор) та смартфоні (TalkBack, озвучування вмісту, покращення видимості, підвищення чутності, моторика та взаємодія);
  • використання спеціального програмного забезпечення;
  • використання субтитрів;
  • короткий посібник з цифрової доступності;
  • освітні серіали на порталі «Дія. Освіта» («Безбар’єрна грамотність», «Вебдоступність, «Цифрові технології для людей з інвалідністю»).

Представлена інформація та інструменти будуть корисними у бібліотечній роботі з реалізації безбар’єрної цифрової доступності.

Продовження вебінарів за цією темою підкреслює важливість постійного вдосконалення та розширення знань, з метою забезпечення максимальної доступності інформації для всіх.

Слідкуйте за розвитком подій на офіційній сторінці бібліотеки в «Facebook» https://www.facebook.com/lib.zt.ua/