Експозиції книжкових виставок з мистецтва

У жовтні 2022 року відділ літератури з мистецтв експонує наступні виставки книг і періодичних видань:

  • Тривала виставка «Осінні свята та обряди українського народу».
  • Експрес-огляд «Біль, гордість і надія України». До Дня захисників та захисниць України.
  • Виставка одного жанру «Музика в потоці часу». До Дня музики.
  • Виставка ілюстрацій «Чари мистецтва». До Дня художника.
  • Виставка-знайомство «Монументальний геній Розстріляного Відродження». До 140-річчя від дня народження М. Л. Бойчука (1882—1937), укр. художника.
  • «Таємниця майстерності Паганіні». До 240-річчя від дня народження Ніколо Паганіні (1782—1840), іт. композитора, скрипаля.
  • Виставка періодичних видань «Учитель любові та добра». До Дня вчителя.

У жовтні 2022 року було оновлено тривалу виставку «Осінні свята та обряди українського народу». На виставці представлені книги про календарний цикл осінніх народних свят та обрядів, які українці святкують в жовтні. Виставки ілюстрована та цікава для користувачів різних вікових категорій.

Експрес-огляд «Біль, гордість і надія України». До Дня захисників та захисниць України. Книги та фотоальбоми, що представлені на виставці розкривають актуальну тему війни, яка триває в наш час.

Виставка одного жанру «Музика в потоці часу». До Дня музики. Музика супроводжує нас усе життя. Це велике, ніколи нев’януче мистецтво. Повага до цього невичерпного і складного художнього світу, який називається музикою, - перша і найважливіша умова спілкування з нею. Музика, як жива, перебуває у вічному русі, створюючи навколо звукове поле, яке поширюється у просторі та часі, у нашому внутрішньому світі, нашій пам’яті, у наших почуттях ще довго після того. Як прозвучав останній звук. Для тих, хто хоче більше знати про музику, музичне мистецтво, його історію експонується книжкова виставка «Музика в потоці часу».

Виставка ілюстрацій «Чари мистецтва». До Дня художника. Щороку у другу неділю жовтня майстри пензля відзначають День художника України. Свято встановлено в Україні «…ураховуючи роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості та на підтримку ініціативи Спілки художників України…». У цей день, звичайно ж, прийнято говорити про роль образотворчого мистецтва в культурному розвитку всього людства. Цей досконалий і неповторний вид творчості є одним з головних у сучасному світі. Історія українського живопису дуже багата. Безліч художників України в своїй творчості досягли світового визнання. Вони є майстрами графіки, пластики, абстракції, проявляючи себе у різних напрямках цього мистецтва. День художника України можуть по праву відзначати люди, чиї твори стали невід’ємною частиною світового фонду живопису.До Дня художника у відділі  оформлена книжкова виставка «Чари мистецтва». В експозиції представлено літературу, що висвітлює питання образотворчого мистецтва, інформацію про найвідоміших художників України.

Виставка-знайомство «Монументальний геній Розстріляного Відродження». До 140-річчя від дня народження М. Л. Бойчука (1882—1937), укр. художника. Михайло Бойчук, художник світового рівня, основоположник українського монументального мистецтва, заснованого на національних традиціях. Його творчість просякнута прагненням відродити мистецьку традицію на основі візантійського фрескового живопису та традиціях Давньої Русі. Він ілюстрував книги, провадив реставраційні роботи у Львові, в усипальниці родини Розумовських і давнього іконостасу в їхній церкві у Лемешах (на Чернігівщині), відновлював фрески Софійського собору в Києві та Успенського в Чернігові, створював нові фрескові ансамблі. Працював над художнім оформленням вистав Леся Курбаса. Разом з учнями здійснив розписи Луцьких казарм у Києві.

Книжкова виставка«Таємниця майстерності Паганіні». До 240-річчя від дня народження Ніколо Паганіні (1782—1840), італійського композитора, скрипаля.

Нікколо Паганіні — італійський скрипаль-віртуоз, композитор та гітарист. Одна з найяскравіших особистостей музичної історії XVIII-XIX століть.Книги, представлені на виставці розкривають життєвий та творчий шлях скрипаля.

Виставка періодичних видань «Учитель любові та добра». До Дня вчителя.

На виставці надана інформація про змістовні лінії свята «День вчителя», яке відзначають в Україні в першу неділю жовтня. Вчити дітей – це не просто робота, це стиль життя. Адже перша вчителька – це головна людина в житті кожної дитини, у її вихованні, навчанні, у боротьбі за розум, знання, за її майбутнє в цьому світі.. Ви наші наставники і для деяких навіть друзі. Ви даруєте надію і допомагаєте розправити крила для великого польоту, довжиною в життя. Видання представлені на виставці розкривають детально цю тему.

Запрошуємо до перегляду!