Правила форума "Віртуальна довідка"

Ці Правила створені з метою впорядкування спілкування на цьому форумі.

Правила є обов'язковими для виконання всіма учасниками форуму.

Адміністрація залишає за собою право відключати від форуму, деактивувати або видаляти облікові записи учасників форуму і всі прояви їхньої активності, які порушують порядок та Правила, а також закривати неактуальні та інші теми, в тому числі без попереднього повідомлення і пояснення причин своїх дій, відповідно до умов користувальницької угоди. Ці правила не є вичерпними і не описують всі можливі ситуації, нюанси, положення дозволу і заборони. У всіх спірних випадках вирішальне слово залишається за Адміністрацією. Адміністрація залишає за собою право змінювати ці та додаткові Правила або робити тимчасові винятки з них на свій розсуд.

 

1. РЕЄСТРАЦІЯ

1.1. Реєстрація є невід'ємною частиною присутності на форумі.

1.2. Проходження реєстрації автоматично позначає Вашу згоду з даними Правилами.

1.3. Якщо Ви не згодні з даними Правилами, напишіть, будь ласка, Адміністратору форуму. Він деактивує або видалить ваш обліковий запис.

1.4. Користувач має право зареєструвати і використовувати тільки один обліковий запис.

1.5. Ваш обліковий запис може бути деактивований або видалений без попередження, якщо ім'я (нікнейм), яке Ви обрали для участі у форумі:

• зовні повторює вже існуюче з підміною алфавіту кирилиця-латиниця і навпаки

• порушує суспільні норми пристойності і моралі

• несе в собі адресу або рекламу сайтів

• містить ненормативну лексику

• складається з одних цифр, безладного набору символів або використовує спец. Символи

• схожий до ступеня змішування з модераторським або адміністраторським ім'ям (никнеймом)

• схожий до ступеня змішування з модераторським або адміністраторським званням чи статусом.

За пом'якшуючих обставин в останніх трьох випадках Вам може бути запропоновано вибрати собі інше ім'я (нікнейм) для перейменування.

1.6. Необхідна кількість символів в імені (нікнеймі) – не менше трьох.

1.7. Для реєстрації облікового запису заборонено використовувати так звані тимчасові або одноразові e-mail адреси.

1.8. Ваш обліковий запис буде деактивовано або видалено без попередження, якщо в профілі вказано так звану тимчасову або одноразову e-mail адресу.

2. Обмеження на форумі

Всім учасникам форуму забороняється:

2.1. Образа в будь-якій формі, прояв грубості, погрози, як щодо юридичних, так і конкретних фізичних осіб. Учасники повинні дотримуватися поважної форми спілкування.

2.2. Використання в спілкуванні та листуванні нецензурної лексики або евфемізмів, обсценної лексики і фразеології, включаючи завуальований мат, а також будь-яке їх цитування.

2.3. Флейм, флуд і підбурювання до них, розмноження офф-топіків (за винятком форуму Флейм); оверпостінг, тролінг та інші провокації – порушення Правил.

2.4. Створення тем із назвами, які не відображають коротко їх суті ("допоможіть", "проблема" і т.п.); які вже обговорювалися або схожі з наявними за змістом; не підходять під тематику обраного форуму. Щоб уникнути цього – скористайтеся пошуком.

2.5. Публікація у відкритому вигляді "кряків", методів злому і обходу захисту, серійних номерів і т.п. (для цього використовуйте тег "spoiler").

2.6. В будь-якому вигляді: повідомлення рекламного характеру; посилання рекламного характеру на сторонні ресурси; посилання на закриті співтовариства типу "вконтакте" і "однокласники" і т.п.

2.7. Комерція за допомогою форуму; публікація в будь-якому вигляді повідомлень комерційного характеру.

2.8. Реклама і спам будь-якого характеру, в тому числі в особистих повідомленнях (ЛЗ та e-mail).

2.9. Посилання на інші ресурси мережі.

2.10. Повідомлення приватного характеру, адресовані конкретному учаснику в коментарях до релізів (для цього є система особистих повідомлень (ЛЗ) і e-mail).

2.11. Прояв расової, етнічної, національної чи релігійної неприязні і ненависті, а також розпалювання ворожнечі на цьому грунті; презирливе ставлення,прояв неповаги і ненависть до будь-яких мов; пропаганда тероризму, екстремізму, радикального націоналізму, фашизму; пропаганда наркотичних засобів; інші дії та повідомлення, несумісні із загальноприйнятими законами, нормами моралі і пристойності.

2.12. Використання в спілкуванні мови, відмінної від літературної української чи російської, і символів, відмінних від кириличних (трансліт); навмисне нехтування правилами української або російської мови, спотворення мови; зловживання сленгом.

Примітка: при відсутності української або російської розкладки клавіатури, можна скористатися віртуальною клавіатурою – http://www.translit.net

2.13. Зловживання використанням [тегів] форуму і картинок, що не мають відношення до змісту теми форуму, а також смайликів.

Під зловживанням розуміється в т.ч. використання нестандартних кольорів і шрифтів в кількості більше 15% від загального обсягу тексту або коду оформлення; використання будь-де червоного кольору (це переважне право Модераторів та Адміністрації).

Примітка: користувачі можуть виділяти червоним кольором лише особливо важливі, невеликі ділянки тексту, якщо є вагома і виправдана необхідність звернути на щось увагу інших користувачів.

2.14. Зловживання використанням СУЦІЛЬНИХ ЗАГОЛОВНИХ букв (використання Caps Lock).

2.15. Публічне пред'явлення претензій і обговорення дій або бездіяльності Модераторів та Адміністрації.

Примітка: учасник форуму, який вважає дії Модератора неправомірними, може висловити свою незгоду Модератору поштою або в особистому повідомленні. Якщо від Модератора немає відповіді в розумні терміни, або відповідь здається необгрунтованою, то останній в установленому порядку має право оскаржити дії Модератора в спеціальній темі Користувальницькі скарги на Модераторів, і в якості аргументів надати Адміністрації листування з Модератором. Рішення Адміністрації є остаточними і обговоренню не підлягають.

2.16. Редагування або видалення у своїх повідомленнях зауважень і позначок, залишених Модераторами і Адміністраторами.

2.19. Використання будь-де для публікації зображень і скріншотів на т.зв. заборонених фотохостингах.

2.20. Розміщення зображень відвертого еротичного чи порнографічного змісту; з нецензурщиною, вульгарністю; та інша тематика, несумісна з загальноприйнятими нормалі моралі і пристойності.

3. Аватара

3.1. Аватара:  Максимальний розмір: 100х100 пікселів.

3.2. Заборонено використовувати аватари, які мимоволі привертають до себе надмірну увагу (сильно миготлива / мерехтлива / обертається, відволікаюча увагу анімація або виконана в отруйно-кислотній гамі).

3.3. У змісті аватари неприпустимі: насильство, жорстокість, погрози і дискримінація (на демографічній, національній, релігійній чи політичній основі) в будь-яких їх проявах; пропаганда тероризму, екстремізму, радикального націоналізму, фашизму, наркотиків; лихослів'я, ненормативна лексика; образи, грубість і т.п.; розпуста, порнографія, інші нецензурні зображення; фрази і зображення провокаційного характеру; синонімічна символіка расової переваги; інші теми, несумісні із загальноприйнятими законами, нормами моралі і пристойності; комерційна та інша реклама, посилання та адреси сторонніх ресурсів мережі (за винятком проектів ЖОУНБ); імітація звань / рангів цього ресурсу, в т.ч. аватара Bot'а; близька до змішування схожість з аватарами Модераторів або Адміністрації; QR коди.

4. Правила коментування

4.1. Система коментарів тем форуму створена для того щоб:

  •  задати питання щодо особливостей теми, якщо це недостатньо висвітлено в описі або аналогічне питання не було розглянуто в коментарях вище;
  •  повідомити цікаву чи важливу інформацію, що стосується теми.

4.2. Ми вітаємо доброзичливі коментарі, додаткові цікаві або корисні відомості, в т.ч. і просто доречні, дотепні і веселі повідомлення (за винятком обговорень роздач з багатосторінковими топіками).

4.3. Якщо Ви не маєте наміру підключатися до обговорення теми – не коментуєте її.

4.4. У коментарях заборонено використання будь-якої іншої мови, крім літературної української або російської.

4.5. Заборонені флейм, флуд і підбурювання до них, а також тролінг та інші провокації.

4.6. Заборонено оверквотинг. Цитуйте тільки важливі, істотні частини повідомлення, на які Ви відповідаєте. Якщо є необхідність процитувати довге повідомлення – прибирайте його в спойлер.

4.7. Заборонені неаргументовані негативні коментарі на адресу інших учасників обговорення.

4.8. Заборонені неаргументовані висловлювання.

5. Модератори і Адміністратори

5.1. Модератори стежать за порядком, дотриманням Правил форуму і Правил оформлення.

5.2. Модератори приймають рішення щодо відповідності повідомлень користувачів Правилам форуму і відповідності вимогам Правил оформлення.

5.3. Модератори можуть редагувати або видаляти повідомлення користувачів, якщо ці повідомлення суперечать або не відповідають основним вимогам Правил і тематиці даного форуму, або в інших випадках, якщо вважатимуть за необхідне.

5.4. Заборонено виправлення користувачами Модераторських правок і зауважень.

Винятки: повторні правки, узгоджені з Модератором; правка підпису / аватари із зауваженням Адміністрації про порушення пунктів Правил про підписи / аватарі.

5.5. Модератори можуть видаляти теми із забороненим на форумі змістом.

5.6. Модератори можуть переміщувати теми в найбільш відповідну категорію форуму.

5.7. Модератори можуть закривати теми від коментарів і / або переміщувати їх в архів або темп, якщо тема втратила актуальність або вважається повтором; якщо учасники обговорення відхилилися в коментарях від суті; або з інших причин.

5.8. Модератори можуть видати користувачам попередження за недотримання Правил, а при систематичних і / або грубих порушеннях мають право тимчасово закрити окремим користувачам доступ до форуму (бан), аж до деактивації Адміністрацією їх аккаунта.

5.9. Всі зазначені дії також можуть бути здійснені і Адміністраторами.

6. Електронна довідка

6.1. На сайті ЖОУНБ працює електоронна довідка – це безкоштовна онлайнова послуга, спрямована на оперативне виконання разових запитів, пов’язаних з пошуком інформації, для віддалених користувачів.

6.2. Скористатися послугою мають можливість всі віддалені користувачі, незалежно від того, чи є вони читачами ЖОУНБ.

6.3. Відповіді на запити готуються із застосуванням інформаційних ресурсів ЖОУНБ ім. О. Ольжича та мережі Інтернет.

6.4. Намагайтеся якомога повніше і точніше формулювати свій запит – це прискорить роботу бібліотекарів і зробить відповідь на Ваш запит максимально точним.

6.5. Мова запиту – українська або російська.

6.6. Один запит – лише одне запитання.

6.7. Довідки виконуються протягом 1 – 3-х діб, враховуючи складність тематики, термін може бути подовжений.

6.8. У відповідях на запити надаються:

  • відомості про наявність документів у фондах ЖОУНБ;
  • інформація щодо бібліографічного опису документа (уточнення елементів, які відсутні або неточно наведені: автор, рік та місце видання, кількість сторінок тощо);
  • бібліографічні списки та/або посилання на електронні інформаційні ресурси відповідно до теми запиту (до 10 назв);
  • фактографічні відомості (хронологічні, біографічні, адресні, статистичні).

6.9. Запити, які ми не виконуємо:

  • підбір літератури для наукових, дипломних, курсових робіт, рефератів;
  • пошук наукових, дипломних, курсових робіт, рефератів;
  • запити, що потребують глибокого наукового пошуку та підключення додаткових джерел інформації, відсутніх в бібліотеці;
  • запити, що не відповідають морально-етичним нормам та суперечать чинному законодавству України.

До зустрічі на форумі!