Падеревський Ігнацій Ян

18.11.1860–29.06.1941

Видатний композитор і піаніст, політичний діяч Ігнацій Ян Падеревський народився 18 листопада 1860 р. у с. Курилівка на Вінниччині, але дитинство його пройшло на берегах Тетерева, в селі поблизу Чуднова у рідної тітки, де він навчився читати і писати, а незабутні враження від захоплюючих краєвидів пізніше відобразилися в його композиторській творчості.

Коли Ігнацію виповнилось 12 років, батьки віддали його до Варшавського музичного інституту. Після його закінчення, у 1878 р. здібного юнака залишили викладачем по класу фортепіано. З 1880 р. Падеревський продовжує навчання спочатку у Берліні, пізніше у Відні. Згодом отримав посаду професора – викладача фортепіано у Страсбурзі (Франція).

З 1887 р. розпочинається концертна діяльність музиканта, яка принесла йому всесвітню славу. Він з величезним успіхом виступає у Відні, Франції, Німеччині, Бельгії, Голландії, Англії. У 1889 р. у Відні була вперше виконана велика композиція І. Падеревського – «Концерт ля мажор», яку гаряче зустріла публіка. В 1890 р. доля вдруге привела композитора на береги Тетерева, але цього разу в Житомир, де на вулиці Подільській він придбав для батька будинок, в якому той мешкав із другою дружиною і дітьми. Падеревський-старший помер у 1894 р. і похований на Польському кладовищі в Житомирі. Мешканці дому Падеревського, що зберігся й донині, досі показують арку, що обрамлювала сцену, на якій композитор у часи відвідин батька влаштовував музичні вечори.

Збереглися особисті речі І. Падеревського та його родини, автографи кількох його творів, книги з дарчими написами, фотографії, все, що свідчить про перебування митця в Житомирі.

В кінці ХІХ століття слава віртуоза швидко поширювалася і не давала йому змоги довго засиджуватися на одному місці. Після Європи він з блиском підкорив Америку, збираючи гучну славу в залах Нью-Йорка, Бостона, Чикаго, Сан-Франциско.

В 1899 р. митець із світовим визнанням виступав в Росії, де його концертна діяльність отримала високу оцінку.

На початку ХХ століття дороги піаніста пролягли через більшість європейських країн, його майстерністю захоплювалися слухачі Африки, Австралії, Нової Зеландії, Мексики.

Під час Першої Світової війни Ігнацій Падеревський разом з Генріхом Сенкевичем заснував комітет допомоги полякам, виділивши частину гонорарів від своїх концертів. У 1918–1921 рр. він стає прем’єр-міністром закордонних справ відновленої Польщі, представляє свою державу у Лізі Націй.

З 1921 р. І. Падеревський знову повертається до улюбленої справи, чаруючи своїм мистецтвом слухачів Європи, Австралії, Америки. У 1940 р., у зв’язку з п’ятдесятиріччям із дня першого концерту Падеревського в Америці, президент США Рузвельт сказав йому: «Ви цілком заслужили, щоб на знак вдячності за глибокі почуття, подаровані нам Вашим талантом, Вас називали у нашій країні «сучасним безсмертним».

Великий митець помер 29 червня 1941 р. у Нью-Йорку від запалення легенів. Його поховали з почестями на Арлінгтонському цвинтарі. Він виявився єдиним іноземцем, що удостоївся честі бути похованим поруч з відомими військовими діячами Америки. Згідно з останньою волею покійного, в 1992 році останки було перевезено до Польщі і поховано в найстародавнішому храмі Варшави – Костелі Святого Яна.

          Житомиряни шанують пам’ять свого великого земляка, відзначаючи пов’язані з ним знаменні дати, проводячи Всеукраїнський конкурс камерних ансамблів ім. І. Я. Падеревського. Польський дім у Житомирі носить його ім’я, про що свідчить пам’ятна дошка на будинку.

Галузь: 
композитор, піаніст, політичний діяч
Рік народження: 
2021