Експозиції книжкових виставок з мистецтва

У травні 2022 року відділ літератури з мистецтв експонує наступні виставки книг і періодичних видань:

  • Постійно-діюча виставка «Весняні свята та обряди українського народу.
  • Експрес-огляд «З джерел слов’янської писемності та культури». До Дня слов’янської писемності та мови.
  • Виставка-вернісаж «Божество для кожної людини». До Дня Матері.
  • Персональна виставка «Українська музика. Кирило Стеценко». До 140-річчя від дня народження К. Г. Стеценка (1882-1922), композитора.
  • Виставка-мандрівка «Чарівна мить – душі творіння». До Всесвітнього дня вишиванки.
  • Експрес-огляд «Скарбниці світового мистецтва». До Міжнародного дня музеїв.
  • Книжкова виставка «Книги за державною програмою 2020 – 2022».
  • Ілюстрована виставка «Європа багатолика, єдина, велика». До Дня Європи.

У травні було оновлено постійно-діючу виставку «Весняні свята та обряди українського народу». На виставці представлені книги про цикл весняних народних свят та обрядів, які українці святкують в травні. Виставки ілюстрована та цікава для користувачів різних вікових категорій.

До Дня слов’янської писемності та мови в виставковому залі експонується експрес-огляд книг з фонду відділу мистецтв «З джерел слов’янської писемності та культури». Це свято приурочують до дня вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – слов’янських просвітителів та провідників християнства. Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької, яку, щоб передати фонетичні особливості слов'янської звукової системи, суттєво змінив, доповнивши новими буквами, запозиченими з глаголиці. Вперше День слов’янської писемності і культури було відзначено у 1863 році на честь 1000-річчя створення слов’янської абетки. Мета свята – підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини. На виставці представлені книги, які розкривають користувачеві цю тематику.(24 травня)

8 травня 2022 року в Україні святкують День матері - міжнародне свято, яке покликане шанувати материнство, зв'язки матері та її дітей, а також показує особливий вплив матерів у суспільстві. Тож День матері - чудова можливість привітати рідненьку, побажати їй усього найкращого та подарувати гарний подарунок. Крім цього в останній місяць весни природа оживає, навколо квітнуть запашні квіти, а тому це - найкращий час, щоб привітати найдорожчу людину на Землі. До цієї дати у відділі мистецтв експонується книжкова виставка «Божество для кожної людини».

12 травня українці святкують 140-річчя від дня народження Кирила Григоровича Стеценка(1882-1922)—композитора, хорового диригента, громадського діяча, протоієрея УАПЦ, засновника Республіканської капели УНР. Своєю творчістю й діяльністю Стеценко був продовжувачем національного напряму української музики, започаткованого Миколою Лисенком. Багатогранна хорова музика Стеценка: церковні твори (дві літургії, панахида), кантати, хори («Усе жило», «Веснонько-весно», «То була тихая ніч» та інші), а капела та з фортепіанним супроводом, обробки українських народних пісень. Кирило Стеценко пройшов шлях від учителя гімназії і регента хору духовної семінарії до священника. Але яку б посаду він не обіймав, завжди ніс до людей розуміння краси і добра — того, що дає справжнє мистецтво. Працівники відділу підготували персональну виставку «Українська музика. Кирило Стеценко», приурочена цій продії.

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. 19 травня 2022 року українці святкують день вишиванки. Працівниками відділу мистецтв була підготовлена виставка мандрівка «Чарівна мить – душі творіння».

Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали. Девіз свята: Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами. До цієї події у відділі мистецтв підготовлено експрес-огляд «Скарбниці світового мистецтва».

У травні 2022 року на розсуд користувачів представлена книжкова виставка «Книги за державною програмою 2020 – 2022». До фондів відділу мистецтв надійшло 8 нових книг за державною програмою. Упродовж 2020-2022 років фонд відділу мистецтв ЖОУНБ ім. О. Ольжича поповнився книгами, що безоплатно надійшли за Державною програмою «Український інститут книги. Поповнення бібліотечних фондів 2021». Усі видання виключно українською мовою та різної тематики. Це: Лідія Бебешко «Вишивальні традиції України: білі та писані сорочки», Алла Горська «Спалах перед світанком»; Марк Кістлер «Ви зможете малювати за 30 днів: простий і веселий спосіб швидко навчитися малювання»; Андрій Комарницький, Богдан Зятик «Святині княжої України»; Андрій Лягущенко «Український театр: видатні діячі та менеджмент»; Дмитро Малаков «Мальовнича Україна: 190 локацій, які варто побачити»; «Нова радість стала: улюблені колядки та щедрівки», Артур Рудзицький «Ілюстратор «Кобзаря»Василь Седляр та його доба». Запрошуємо до перегляду виставки книг «Книги за державною програмою 2020-2022».

Ілюстрована виставка «Європа багатолика, єдина, велика», приурочена до Дня Європи. День Європи – свято, що відзначається 5 травня Радою Європи. Свято було встановлено в Україні «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. Книги, що представлені на виставці, засобами образотворчого мистецтва презентують думку, що День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту