«Його пензлем водила любов до рідного краю»

Відкриття виставки живопису художника-аматора Марцеля Врублевського

26 квітня 2022 року у відділі мистецтв ЖОУНБ ім. О. Ольжича відбулося відкриття персональної виставки творчих робіт (живопис) «Його пензлем водила любов до рідного краю» художника-аматора Марцеля Вацлавовича Врублевського (09.06.1930 – 06.11.2015).

Марцель Врублевський народився у колонії Костянтинівці тодішнього Мархлевського польського національного району (тепер село у складі Романівської громади Житомирського району).

Дитинство та юність пройшли в с. Вовкодаєво поблизу Нового Айдару на Луганщині, куди сім’я Врублевських була примусово переселена після арешту та ув’язнення глави родини як «куркуля» і «польського шпигуна» (загалом Вацлав Врублевський відбув п’ятнадцять років совітських концтаборів).

Повернутися на Житомирщину Врублевським дозволили 1949-го, відтоді родина мешкала у с. Карвинівка (тепер у складі Чуднівської громади Житомирського району).

Від середини 1950-х і до 1990-го Марцель Врублевський працював у Карвинівці кіномеханіком, завідуючим клубу, також обирався головою профкому місцевого радгоспу, а практично увесь свій вільний час присвячував живопису. Його доробок складається із понад двохсот картин, переважно пейзажного жанру. Більшість цих робіт «розійшлися по людях» – що й не дивно: усім, хто знався із Марцелем Вацлавовичем, він насамперед запам’ятався як людина щедрої вдачі.

На виставці представлені 18 картин, переважно пейзажі рідного краю.