«Джаз у нашому місті»

Мистецька гостина у бібліотеці

«Хочеш, давай слухати джаз — він знає більше від нас». На цю пропозицію працівників відділу літератури іноземними мовами та ІРЦ «Вікно в Америку» Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича пристало чимало містян. Серед них – і здобувачі освіти Житомирського торгово-економічного коледжу.
Вони прийшли на чергове зібрання клубу «Джаз у нашому місті», яке відбулося 6 травня 2023 року, щоб насолодитися натхненним виконанням джазових композицій студентами Житомирського музичного фахового коледжу імені В. С. Косенка.
Джаз, який виник, як афроамериканська субкультура більше століття тому і став яскравою складовою світової музичної культури, сьогодні стирає кордони між людьми і проголошує толерантність та свободу вираження думок. Це – символ єдності і миру. Саме тому він такий привабливий для українців. Саме наша країна внесла у спадщину джазу золоті імена музикантів, які народились на українській землі.
«Ми граємо джаз» — так назвали молоді музиканти свою концертну програму. Вони розбирали, вчили та грали зі своїми викладачами твори у вільний від навчання час. Як свідчать молоді виконавці, це було щастям. Щастям, яким вони поділилися зі своїми слухачами.
***
Марія Сорочук (скрипка) та Вероніка Головіна (фортепіано), клас Ірини Курило, представили твір Ернеста Джонса «Сурмач грає джаз».
Артем Білецький, клас загального фортепіано Ірини Курило, виконав твір Неоніли Лагодюк «Уроки свінгу».
Софія Мельниченко (флейта), клас Віктора Козловського, концертмейстер Вероніка Клепіковська, зіграла твір Гарі Тьорнера «Alise Blue Gown».
Флейтовий дует у складі Софії Мельниченко та Олександра Кучинського, клас Віктора Козловського, представили п'єсу Джорджа Керна «Дим».
Ірина Янчук, клас Вікторії Бойченко, виконала «Бугі Елізі» Девіда Брюса.
Дует гітаристів у складі Олександри Дубівки та Сергія Амоленкана, клас Ельвіри Демченко, виступили з піснею Джеральда Маркса «All of Me».
Аліна Ліпісівіцька, клас Ірини Павлоцької, зіграла два джазові етюди Даніїла Крамера та Мілана Дворжака.
Михайло Родін виконав твір Джоржа Гершвіна «Summertime» та джазову композицію разом з Русланом Сушкевичем.
Флейтовий дует у складі Анастасії Кондратюк та Надії Галицької, клас Віктора Козловського, концертмейстер Вероніка Клепіковська, виконали твір Вінсента Юманса «Tea for Two».
Наталія Таранчук, клас викладача Вікторії Бойченко, виступила з твором Генрі Манчіні «Рожева пантера».