Знаменні і пам’ятні дати 2022 року

Експозиції книжкових виставок відділу читальних зал

Впродовж жовтня 2022 року у відділі читальних зал бібліотеки ви можете ознайомитись з наступними книжковими виставками:

Із циклу «Знаменні і пам’ятні дати 2022 року» (За даними інформаційного відділу представництва ООН в Україні):

- 5 жовтня – Всесвітній день вчителя”. Проводиться щорічно у цей день з 1994 року - пам’ять річниці  підписання у 1966 році  ЮНЕСКО / МОП Рекомендації про становище вчителів

Кожного року 5 жовтня відзначається Всесвітній день вчителя, який був заснований у 1994 році. Його святкують понад 100 держав світу. Хоча у деяких країнах також є національний День учителя, зокрема в Україні.

З нагоди цього свята в читальній залі розгорнута книжкова виставка, де читачі зможуть переглянути літературу з історії педагогіки України і зарубіжних країн, ознайомитися з сучасними методиками і інноваціями в царині виховання людини.

- “14 жовтня - День захисників і захисниць України. Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента (№ 806/2014 від 14 жовтня 2014 р. зі змінами, внесеними згідно Закону України Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України № 1643-IX від 14 липня 2021 р.)

Це державне свято започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою “День захисника України”. А вже 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала це свято на “День захисників і захисниць України”.

Із нагоди відзначення цього дня підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує літературу, що висвітлює мужність та героїзм наших воїнів, їх безстрашність та патріотизм. Матеріали представлених видань познайомлять читачів бібліотеки з долями людей, які вболівають за рідну країну, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист.

Із циклу: ««Енциклопедія Козаччини»

- “Пилип Орлик  (1672-1742). До 350-річчя від дня народження гетьмана Війська Запорозького, упорядника першої української Конституції”

Пилип  Орлик  став символом нескореності й боротьби за волю свого народу, який завжди  відстоював ідею незалежності України. До останнього він шукав підтримки української державності у володарів Франції, Великої Британії, Ватикану, Саксонії, Прусії, привертав увагу європейських володарів до трагічної долі рідної країни, розділеної між сусідніми державами.

У 1710 році Пилип Орлик склав “Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького”. Цей документ  називають першою Українською Конституцією. У відділі читальних зал знаходяться кілька видань з оригінальними текстами староукраїнською мовою та фотокопіями цього документу.

Із циклу: “Літературні події року” (До ювілеїв українських і зарубіжних письменників)

 - Володимир Олександрович Яворівський  (1942 - 2021). До 80-річчя від дня народження українського письменника, громадсько-політичного діяча”

Володимир Яворівський – український прозаїк, публіцист, громадський діяч. Один із засновників Народного Руху України. Його перу належать романи “Ланцюгова реакція”, “Оглянься з осені”, “Автопортрет з уяви”, “А тепер – іди”, “Марія з полином у кінці століття”, “Криза” та інші.

До 80-річчя від дня народження В. О.  Яворівського було підготовлено книжкову виставку, експозиція якої презентує літературні та публіцистичні твори письменника, статті, рецензії, інтерв’ю на актуальні теми суспільного життя.

- “Григорій Олександрович Костюк (1902 – 2002). До 120-річчя від дня народження українського ученого-літературознавця, письменника, історика, журналіста”.

Багатогранна діяльність українського літературознавця, критика, мемуариста, громадського і політичного діяча Григорія Костюка була важливою складовою в багатолітньому процесі наближення незалежності України.

На виставці, присвяченій 120-й річниці від дня народження Г. Костюка, представлені літературознавчі та публіцистичні статті, історичні праці автора.

Із циклу:   “Наука в особах і особистість в науці”. (До ювілеїв видатних діячів науки України і світу)

- “Михайло Пилипович Кравчук  (1892–1942). До 130-річчя від дня народження українського математика, академіка АН УРСР, доктора фізико-математичних наук, професора Київського політехнічного інституту”

Михайло Кравчук – математичний геній з трагічною долею українського патріота. Йому належить велика роль у розвитку математичної науки: вищої алгебри та математичного аналізу, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії імовірностей і математичної статистики та ін. Він відомий ще й тим, що першим в Україні почав писати математичні праці українською мовою, за що був оголошений «націоналістом» і запроторений до більшовицьких концтаборів.  “Моя любов – Україна і математика” – таким було його життєве кредо.

На ювілейній книжковій виставці представлені вибрані наукові і науково-популярні праці визначного українського математика.