Бібліофест на Новому бульварі – 2022

Засідання клубу грибників «Веселка»

28 вересня 2022 року у відділі виробничої літератури відбулося засідання клубу грибників «Веселка». Учасники клубу розглядали лікувальні властивості білих грибів, веселки, червоних мухоморів, розпочали підготовку до проведення виставки грибів «Поліська грибна осінь».
Керівник клубу Людмила Григорівна Журавська розповіла присутнім про застосування в народній медицині білих грибів, веселки, червоних мухоморів.
Білі гриби в народній медицині використовуються як вітамінний, протизапальний, протипухлинний засіб, при стенокардії, гіпертонії, анемії, виразках шлунка й кишківника, захворюваннях очей, для профілактики гормональних порушень, остеопорозу та як косметичний засіб для омолодження шкіри.
Веселку-панну в народній медицині застосовують для лікування злоякісних та доброякісних пухлин, вона загоює виразки кишково-шлункового тракту, лікує хворі суглоби, міжхребцеву грижу, гіпертонію, хвороби печінки, нирок, підшлункової залози, гриб стимулює імунну систему, лікує хвороби шкіри, запалення очей, є природним збуджуючим засобом.
В народній медицині червоними мухоморами лікують пухлини, ревматизм, подагру, артрози, радикуліт, остеохондроз, серцево-судинні захворювання, стенокардію, аритмію. Використовують його також при псоріазі, екземі, дерматитах, гнійних виразках, пролежнях. Допоможе гриб при неврозах, депресіях, мігренях, епілепсії; при глистах.
Людмила Григорівна розповіла, як приготувати ліки з білих грибів, веселки-панни та мухоморів. Микола Борисович Чепорнюк, Тетяна Іванівна Подзерій, Марія Яківна Чернишова поділилися секретами заготовки грибів для приготування ліків.
Людмила Журавська ознайомила присутніх з вимогами із збирання грибів для експозиції на виставку грибів.
Члени клубу грибників переглянули та обговорили наукові фільми «Цікаві факти про білі гриби», «Зібралися до лісу по гриби?».