Бібліофест на Новому бульварі – 2022

Майстер-клас із традиційного соломоплетіння від Олексія Пшеничнюка

28 вересня 2022 року у відділі мистецтв ім. О.Ольжича у рамках бібліофесту до Всеукраїнського дня бібліотек викладач Житомирського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді, майстер народної творчості традиційного поліського мистецтва соломоплетіння Олексій Пшеничнюк провів майстер-клас із традиційного соломоплетіння.
Соломоплетіння — одне з найдавніших народних ремесел. Людина здавна навчилася використовувати солому злаків. Соломоплетіння характерне для всіх слов'янських та землеробських народів. Прийоми плетіння із соломи здавна відомі багатьом землеробським народам. Потреба в речах, сплетених з цього доступного матеріалу, обумовила те, що з покоління в покоління передавалися і вдосконалювалися ремісничі й художні традиції соломоплетіння — одного з найдавніших ремесел людства. Використання соломи злакових рослин для виготовлення предметів домашнього вжитку відноситься до того історичного періоду, коли людиною було освоєне землеробство. З'являлися та зникали народи, виростали та руйнувалися міста, розквітали та занепадали культури, а мистецтво соломоплетіння щоразу виринало із забуття, як тільки на ланах починало сяяти золотом сонця колосся пшениці та жита.
Нове бачення знайшли ці традиції в наші дні. Народні майстри збагатили їх новими образами і прийомами. З великою любов'ю і невичерпною майстерністю створюють вони з соломи високохудожні вироби. Один із таких майстрів поліського краю є Олексій Пшеничнюк. З дитинства Олексій Анатолійович цікавився релігійними віруваннями, звичаями та обрядами українського народу. В сім’ї активно прививалася любов до ручної праці і обрядовості. перше солом’яні обереги. Для творчості взяв солому в руки в 2006 р. Першими його роботами були Дідух і Різдвяний павук, обжинкові снопи для сім’ї, родичів і друзів. Матеріал почав вирощувати сам, тож солома для роботи завжди була під рукою. Згодом почав освоювати соломоплетіння більш ретельно, створювати із соломи вінки, обереги, іграшки, речі побутового вжитку. Зумів долучити дружину. Скоро соломоплетіння стало сімейною справою.
Олексій Анатолійович провів більше ніж 30 майстер-класів у різних містах України, був учасником теле- і радіопередач, де розповідав про соломоплетіння в Україні, брав участь у різних фестивалях. В 2015 р. на Різдвяні свята разом з громадою рідновірів Житомира встановив власноруч виконаного великого Дідуха, заввишки у два з половиною метра, на вулиці Михайлівській.
Нині працює викладачем Житомирського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді.
На заході були присутні дорослі та діти, які створювали своїми руками солом’яного янгола.