Знаменні і пам’ятні дати 2022 року

Експозиції книжкових виставок відділу читальних зал

Протягом травня 2022 року у відділі читальних зал бібліотеки ви можете ознайомитись з наступними книжковими виставками:

Із циклу «Знаменні і пам’ятні дати 2022 року»

«8 травня – Міжнародний День матері. Відзначається згідно з Указом Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99».

У житті кожної людини величезну роль відіграє мати - наша підтримка і опора. Для підтримки і шанування всіх матерів світу встановлено Міжнародний День матері. У цей день заведено вітати і робити подарунки всім мамам і вагітним жінкам. Це свято відзначається в понад 40 країнах світу, але не має єдиної дати. В Україні цього року День матері святкується 8 травня. З нагоди цієї дати бібліотекарі читальної зали оформили книжкову виставку на честь материнства, материнських зв’язків та впливу матерів у суспільстві.

«24 травня – День слов’янської писемності і культури. Відзначається згідно з Указом Президента України № 1096/2004 від 17.09.2004 р.».

24 травня науковці різних країн відзначають День слов’янської писемності й культури. Це свято приурочують до дня вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – слов’янських   просвітителів та провідників християнства.

У рамках святкування Дня слов’янської писемності й культури працівники читального залу підготували книжково-ілюстративну виставку. Чільне місце на виставці зайняли книжкові видання, які висвітлюють історичні аспекти внеску Кирила і Мефодія в історію освіти, культури слов'янських народів та розвитку писемності, ознайомлюють з дослідницькими працями українських мовознавців як минулого - Івана Огієнка, Віталія Русанівського, Василя Німчука, Володимира Ляхоцького, Святослава Караванського, так і сучасних лінгвістів.

Із циклу: “Літературні події року”. (До ювілеїв українських і зарубіжних письменників).

«Анатолій Дімаров (1922-2014)».  До 100-річчя від дня народження українського письменника, лауреата Шевченківської премії».

5 травня минає 100 літ від дня народження відомого українського прозаїка, лауреата Шевченківської премії Анатолія Дімарова (1922-2014). З нагоди цієї дати розгорнута книжкова виставка до ювілею письменника. На ній представлені головні його твори, в яких він не боявся змальовувати часи примусової колективізації, голодомору 1932 – 1933 рр., масові репресії - відрізки історії, на які в радянські часи було накладено суворе табу.

«Михайло Панасович Стельмах (1912-1983).  До 110-річчя від дня народження українського письменника, драматурга, педагога, фольклориста».

24 травня виповнюється 110 років дня народження відомого українського прозаїка Михайла Панасовича Стельмаха - одного з видатних художників слова - поета і прозаїка, драматурга і фольклориста, публіциста і кіносценариста. Жанровий і тематичний діапазон творчості митця дуже широкий, а художня палітра - різнобарвна і приваблива. З нагоди цієї дати в читальній залі розгорнута книжкова виставка, присвячена його творчості. На ній можно прослідкувати життєвий шлях письменника, ознайомиться з його літературними творами.

Із циклу:   Наука в особах і  особистість в науці. (До ювілеїв видатних діячів науки України і світу)

«Бертран Рассел (1872 - 1970). До 150-річчя від дня народження британського філософа, логіка, математика, громадського діяча».

Виставка присвячена до 150-річчя від дня народження британського філософа, логіка, математика, громадського діяча, лауреата Нобелівської премії з літератури Бертрана Рассела (1872-1970). Він активно виступав за роззброєння в світі, свободу слова і думки, а також все своє життя агітував за ідею «світу без війни». На виставці представлені книги, з яких ви зможете дізнатися про його життєвий шлях і творчий доробок.