Експозиції виставок з мистетва

У листопаді 2021 року,  відділ літератури з мистецтв експонує наступні виставки книг і періодичних видань:

  • Виставка-презентація «Душа народного життя». До Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.
  • Виставка-вернісаж «Український пейзаж та натюрморт». До 105-річчя від дня народження О. Г. Максименка (1916-2011), живописця.
  • Експрес-огляд «Мас-медіа: історія та сьогодення». До Дня телебачення, радіо та зв’язку.
  • Виставка-реквієм «Вогонь скорботи в серці на віки». До Дня пам’яті жертв голодоморів.

Народні художні промисли, народні ремесла — різноманітні культурні техніки виготовленням сувенірних або господарських виробів із звичайних підручних матеріалів з використанням нескладних побутових інструментів. Цей вид промисловості славиться можливістю креативного підходу до роботи за допомогою власних умінь та кмітливості. Обмеженого переліку матеріалів для творчості немає, але найчастіше для створення робіт люди використовують дерево, тканину, папір, метал або пластмасу. Готові вироби несуть у собі не лише естетичне, але й побутове значення для практичного застосування.

Згідно Закону України «Про народні художні промисли», народний художній промисел - творча та виробнича діяльність, метою якої є створення художніх виробів декоративно-вжиткового призначення, що здійснюється на основі колективного освоєння і спадкоємного розвитку традицій народного мистецтва у певній місцевості в процесі творчої праці майстрів народних художніх промислів.

9 листопада в Україні святкують Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. До цієї дати працівники відділу мистецтв підготували розгорнуту виставку-презентацію «Душа народного життя», на якій представили надходження нової літератури за цією тематикою

Мистецтво — саме життя, і воно безсмертне.    (Оскар Уайльд)

Одними з основних жанрів живопису є натюрморт та пейзаж. Натюрморт  — різновид малярства, що зображає зірвані плоди, квіти, спійману рибу та здобич мисливців, пізніше додались предмети, з часом букети квітів, композиції овочів, фруктів, посуд тощо. Пейзаж  — жанр в образотворчому мистецтві, в якому об'єктом зображення є природа. Пейзажем називають також окремий твір цього жанру. В Україні у доробку кожного другого художника є картини цих жанрів. Не виключення і творчість Олександра Максименка. Його творчість та український пейзаж та натюрморт висвітлюють книги на книжкові виставці «Український пейзаж та натюрморт», присвяченій до 105-річчя від дня народження О. Г. Максименка (1916-2011), полтавського живописця.

16 листопада українці святкують  день працівників телебачення, радіо та зв’язку. Бібліотекарі відділу підготували експрес-огляд нових надходжень книг та періодичних видань «Мас-медіа: історія та сьогодення».

27 листопада в Україні вшановують зі скорботою день пам’яті жертв голодоморів. Голодомори в Україні — неодноразова масова загибель людей від голоду на території УРСР, спричинена зумисними діями сталінської влади і спрямована на геноцид корінного населення. Найвідомішим і визнаним на міжнародному рівні голодомором є масове вимирання українців у 1932—1933 роках. Визначення «голодомор» вживається також для голоду 1921—1923 та 1946—1947 років. Виставка-реквієм «Вогонь скорботи в серці на віки» розкриває детально тему голодомору.